Batranetea usoara se construieste la tinerete

Batranetea usoara se construieste la tinerete

Batranetea usoara se construieste la tinerete

Comments Off

Pentru o viata mai buna..

Toti spunem ca vrem si toti ne dorim o viata mai buna.. acum depinde ce intelegem fiecare prin o viata mai buna. Unii pot spune ca o viata mai buna pentru ei este sa aiba bani, altii sa aiba o casa, altii sa aiba o familie si lista poate continua la nesfarsit.. dar iti spun sigur ca daca ai bani si nu ai sanatate tot nu vei avea o viata buna, daca ai bani+sanatate si nu ai pe Dumnezeu tot nu ai o viata buna. Si atunci? Sa ai o viata buna este sa acorzi importanta tuturor planurilor/aspectelor: spiritual, alimentar, social, financiar, familial.

Cel mai important si aceasta este cheia/secretul unei vieti bune este relatia ta cu Dumnezeu! Acorda cea mai mare importanta vietii crestine in primul rand si apoi te poti ocupa si de celelalte aspecte..daca relatia ta cu Dumnezeu nu este una de dragoste care sa te implineasca sufleteste, iti spun sigur ca nici banii, nici sanatatea, nici familia nici nimic nu-ti vor aduce  implinire sufleteasca si o viata mai buna..

Bun. In acest articol vom vorbi despre sanatate si vreau sa intelegem in primul rand ca sanatatea nu inseamna numai alimentatie. Luand definitia data de OMS(Organizatia Mondiala a Sanatatii): „Sanatatea e o stare totala de bunastare fizica, mintala si sociala, si nu doar lipsa bolii sau a infirmitatii”.

Cum spune si definitia sanatatii de mai sus, sanatatea o clasificam in 3 categorii:

- sanatatea fizica adica absenta bolii sau a unei infirmitati, sa ai energie si vitalitate

- sanatate sociala- sa te ingrezi in mediul social, sa ai relatii si sa nu traiesti in izolare. Exista dovezi ca cei care au multe legaturi sociale, se imbolnavesc mai rar si se bucura mai mult de viata.

- sanatatea mintala sau psihica se refera la absenta tulburarilor psihice dar si modul cum tratezi probleme vietii, fara tulburari sau probleme emotive si de comportament.

Pentru o sanatate cat mai buna consider ca ar trebui in mod predominant sa tinem cont la urmatoarele aspecte: o alimentatie sanatoasa, activitate fizica regulata, odihna, o viata activa, o atitudine invingatoare, de incredere, optimista si de speranta!

Multi spun ca vor o viata mai buna dar nici nu fac nimic in aceasta directie, spun ca vor sa fie sanatosi dar nu au grija la ce mananca, spun ca vor sa arate bine dar nu vor sa faca un minim de activitate fizica.

Multi spun ca este scump sa ai o alimentatie sanatoasa. Dr Takasi Hiramaya a facut un studiu pe 14000 de femei japoneze din clasa saraca si cea bogata pe o perioada de 10 ani. Cele din clasa saraca, consumand foarte putina sau chiar deloc carne aveau riscul de boli cardiovasculare aprope de zero, pe cand cele din clasa bogata care isi permiteau sa consume regulat carne, riscul era de 8.5 mai mare.

Deci nu putem sa dam vina pe problema financiara, pentru ca, decat sa cumparam toate soiurile de salamuri, carnati si alte „otravuri”putem opta pentru raionul de lactate sau pentru raionul de legume si fructe, unde este si mai ieftin si mai sanatos!

Adevarat spunea jurnalistul Doug Larson: ”Speranta de viata ar creste imens, daca verdeturile ar avea miros de carnati.”

Activitatea fizica este si ea inamicul nostru, imi pare rau sa constat ca Romania nu este adepta unui stil de viata sanatos care sa includa si sportul. Suntem reticenti si chiar ni se pare ceva ciudat cand vedem oamenii alergand pe strada, in parcuri.. Preferam sa recurgem la tot felul de diete rapide, pastile minune cand putem sa avem un minim de vointa ca in locul dietelor fulger sa avem o alimentatie echilibrata insotita de activitate fizica. Nu spune nimeni sa fii sportiv de performanta dar spun sa renunti la lift in favoarea urcatului pe scari, sambata cand stai la calculator sau in fata televizorului, iesi si fa o plimbare cu bicicleta, te va si relaxa si iti vei face si un bine organismului.. Mai mult activitatea fizica scade riscul mortalitatii cu 33%..asa ca daca vrei sa traiesti mai mult apuca-te si fa sport!

Am spus ca si odihna este foarte importanta in obtinerea unei sanatati bune. Pe langa faptul ca trebuie sa respectam cele 8 ore de somn sa nu uitam de ziua Sabatului care este o porunca pentru toti: ”Adu-ti aminte de ziua de odihna.”(Exodul 20:8). Odihna ne regenereaza organismul, ne incarca bateriile, odihna pe langa somn inseamna si un timp de relaxare citind o carte, iesind in natura, metode de a scapa de stresul zilnic si de a ne odihni. Daca spui ca nu poti adormi devreme ia incearca sa adormi citind o carte, iar daca spui ca nu poti dormi din cauza grijilor ia citeste „nu te uita cu ingrijorare caci Eu sunt Dumnezeul tau.Eu te intaresc,tot Eu iti vin in ajutor.”(Isaia 41:10)

Viata activa este la fel de importanta. Viata activa nu este sa stai toata ziua in fata calculatorului, iesi seara 30 min la alergat si te intorci iar la calculator dar spui ca tu ai alergat si ti-ai facut datoria..nuu. O viata activa inseamna sa socializezi, sa renunti la sedentarism, sa iesi cu prietenii la un ceai sau suc.. sa ai activitate.. sa te implici in proiecte, sa te implici in activitatiile bisercii, familiei.

Atitudinea!! Pot sa mai scriu inca 20 articole despre sanatate, despre importanta alimentatiei si a sportului atata timp cat nu  ai determinarea si motivatia sa faci o schimbare in viata ta nu se va intampla nimic. Totul pleaca de la ce si cum gandesti! Daca adopti o atitudine de invingator fii sigur ca vei deveni invingator! Daca adopti o atitudine de delasare si demotivare fii sigur ca nu vei avea nici un rezultat! Asa ca gandeste-te, ca de acum inainte nu vei mai fi sclavul unui corp cu grasime si lipsit de energie, ca alegi in schimb un stil de viata sanatos, cu energie si vitalitate.

Poate esti tanar si inca nu resimti consecintele stilului daunator de pana acum dar fii sigur ca va veni vremea cand vei plati pentru aceasta neglijenta si delasare.

Sa incepem sa avem grija de noi, pentru ca ne iubim trupurile, pentru ca ele sunt templul Domnului si pentru ca avem toate motivele sa avem o viata cat mai buna.

Mai mult trupul nostru este opera lui DumnezeuDomnul Dumnezeu a făcut pe om din ţărâna pământului…”(Geneza 2:7) deci cu atat mai mult trebuie sa avem grija si sa cinstim opera Lui.

Nu uitati ca putem totul in Domnul, ca El ne intareste si El ne vine in ajutor si in momentele cand te simti fara putere apeleaza la El: ”Caci despartiti de mine nu puteti face nimic”(Isaia 15:5)

Batranetea usoara se construieste la tinerete was last modified: March 2nd, 2015 by Sa Crestem Impreuna

About the author:

Back to Top