Ce trebuie sa stii ca sa fii un leader bun

Ce trebuie sa stii ca sa fii un leader bun

Ce trebuie sa stii ca sa fii un leader bun

Comments Off

 

Cred ca fiecare dintre noi este un conducator, mai mic sau mai mare, mai important sau nu, ca toti avem o experienta in a conduce. Barbatii conduc familia, femeile conduc copii, copii mari conduc pe cei mici, profesorii pe elevi, sefii pe angajati, presedintele conduce tara si tot asa. A fi conducator inseamna sa conduci pe cineva, sa calauzesti, sa indrumi. Insa asta nu inseamna ca si stii neaparat sa conduci.. pentru a fi lider sau conducator trebuie sa ai niste abilitati, sa ai o pregatire si multa determinare.

Specialistii spun ca abilitatile de lider sunt o treime innascute si doua treimi construite.

Dar daca tu simti ca esti innascut pentru a conduce si chemarea ta este aceasta si ca Dumnezeu te foloseste si ti-a dat darul conducerii si te vrea lider sau deja te-a pus lider peste biserica, familie, grupul tau social atunci respecta-ti chemarea si condu! Invata sa conduci si urmeaza voia Domnului in viata ta!

Un bun exemplu de conducator il avem in Neemia. Neemia este tipul de conducator cu o atitudine de invingator care in pofida incercarilor a luptat pentru lucrarea la care era chemat.

Ierusalimul era in ruine iar El s-a hotarat si i-a cerut permisiunea lui Dumnezeu sa-l construiasca din nou. In acest scop el a adunat, motivat si organizat oamenii si „zidul a fost ispravit in cincizeci si doua de zile”(Neemia 6:15).

Daca te intrebi cum a reusit, iata raspunsul:

1. A fost plin de pasiune! De-abia dormea noaptea din cauza problemelor si amenintarilor care se iveau.

2. I-a motivat pe cei din jurul lui si i-a imbarbat (statistic vorbind se spune ca un angajat care este motivat este cu 43% mai productiv decat cel care nu este motivat). Nu este de ajuns sa conduci alte persoane ci sa stii sa le faci sa actioneze in directia dorita.

3. A avut credinta in Dumnezeu! Probabil s-a indoit de reusitele sau de abilitatitatile lui dar nu s-a indoit de cele ale lui Dumnezeu, de puterea Lui. ”Dumnezeul cerurilor ne va da izbanda”(Neemia 2:20)

4. A refuzat sa se dea batut! A continuat in ciuda batjocurilor primite, sarcasmului, suspiciunii, barfei, amenintarilor si falselor acuzatii. Si-a continuat lucrarea la care era chemat si nu s-a lasat descurajat.

5. A fost realist, a avut gândire strategică si perspectiva! In timp ce avea  muncitori la zid avea si paznici impotriva atacurilor.

6. A avut daruirea si motivatia de a termina ce a inceput. Un conducator sau un lider bun nu lasa treaba neterminata atunci cand intervine o problema sau cand ceva nu mai corespunde planului initial. Un conducator trebuie sa fie flexibil, sa se modeleze si sa gaseasca solutii in orice circumstanta nefavorabila!

Asadar sa invatam de la Neemia in orice lucrare pe care o conducem sa lucram cu motivatie, determinare, dragoste si incredere fata de Dumnezeu. Caci Dumnezeu este cel care ne da puterea si dupa voia Lui se face/implineste totul.

In epistola lui Pavel catre efeseni ni se spune sa avem grija la un aspect: chiar daca suntem conducator, avem acelasi Stapan ca si cei pe cei care-i conducem: ” Si voi, stapanilor, purtati-va la fel cu ei(in cazul de aici-robii); feriti-va de amenintari, ca unii care stiti ca Stapanul lor si al vostru este in cer si ca inaintea Lui nu se are in vedere fata omului.”(Efeseni 6:9)

Ai grija atunci cand conduci sa nu uiti cine iti este Stapanul si sa nu te lasi prada mandriei si sa te bizui prea mult pe puterile tale, caci Dumnezeu uraste mandria si nu-i ajuta pe cei mandrii. Tot ce faci sa faci ca pentru Domnul si nu uita ca si tu cat si cei de sub conducerea ta slujiti aceluiasi Stapan si Domnitor!

Mai mult, indiferent ca suntem conducatori sau nu, trebuie sa ne iubim aproapele. In acest sens te invit sa citesti Matei 8:5-13 si vei vedea un model de conducator pe care Cuvantul lui Dumnezeu ne indeamna sa-l urmam.

Vor exista momente cand oamenii pe care ii conduci se vor revolta impotriva ta, familia la fel…tu mergi inaintea lor si te supui lui Dumnezeu. Tu trebuie sa fii un exemplu de supunere in fata Domnului, de ascultare si credinta in El, trebuie sa fii un exemplu pentru cei pe care ii conduci.

Cum ai putea sa predici despre credinta cand tu nu te supui lui Dumnezeu si Cuvantului Lui? Sau cum poti conduce in casa Domnului cand tu nu poti conduce in propria casa? Sau cum poti invata despre semanat si secerat cand nu-ti poti da exemplu propria recolta?

Tu trebuie sa actionezi primul, sa fii un model de supunere si credinta. Conducerea este asemenea cu a fi la volanul unui autobuz:  unii se vor urca, altii vor cobori, iti va merge si bine si rau, poate esti bogat sau sarac, poate unii te vor acolo, poate altii nu dar indiferent ce se intampla tu trebuie sa ramai la volan.

Acesta este rolul tau, aceasta este menirea ta. Chemarea ta este sa conduci iar daca esti un conducator fii un conducator vrednic de Dumnezeu!

Ce trebuie sa stii ca sa fii un leader bun was last modified: March 2nd, 2015 by Sa Crestem Impreuna

About the author:

Back to Top