Cele 7 pacate si antidoturile lor

Cele 7 pacate si antidoturile lor

Cele 7 pacate si antidoturile lor

Comments Off

În secolul al XIII-lea au fost declarate cele 7 păcate capitale: mândria, invidia, iubirea de arginţi(bani), desfrânarea, lăcomia, lenea şi mânia.

Vom vorbi cat mai concret posibil de fiecare pacat incercand sa gasim si solutia pentru el sau mijlocul prin care si cum putem inlatura :

1. Mandria

Mandria este cauza caderii ingerilor din rai si deci cauza primara a pacatelor.

Mandria este increderea in sine dusa la extrem, este o iubire excesiva de sine. Este pacatul suprem din care deriva toate celelalte. Mandria este foarte periculoasa pentru ca ne face sa ne consideram mai buni decat suntem, ne face sa credem ca putem rezolva lucrurile fara Dumnezeu, ne face sa nu ne asumam vina pentru pacate. Dumnezeu uraste mandria si nu-i ajuta pe oamenii mandrii. Mandria duce la orgoliu, egoism.. mandria este foarte periculoasa din aceasta cauza as dori sa vorbesc si sa atacam aceasta tema intr-un articol separat.

“Mândria merge înaintea pieirii, şi trufia merge înainte căderii” (Proverbe 16 :18)

“Vai de cei ce se socotesc înţelepţi(mandri), şi se cred pricepuţi!” ( Isaia, 5:21)

2. Invidia

O definitie foarte buna a invidiei este cea data de Aristotel : “Invidia nu este altceva decat un fel de intristare pentru fericirea ce ni se pare ca au egalii nostri posedand  sau capatand bunuri si aceasta nu pentru ca voim sa le avem noi, ci pentru ca le au ei”

In ceea ce priveste Sfanta Scriptura despre invidie: „Nu te mania pe cei rai si nu te uita cu invidie la cei ce fac raul”(Psalmul 37:1)

Invidia te face sa uiti suveranitatea Domnului nostru, pentru ca uitandu-te si poftind la binele aproapelui tau uiti de binecuvantarile lui Dumnezeu pentru tine si de planul minunat pe care ti L-a pregatit.

3. Iubirea de bani

Iubirea de bani reprezinta un pacat al excesului. Din pacate foarte multi picam in aceasta patima, poate si fara sa ne dam seama..cand banii nu sunt considerati un mijloc de a ne asigura traiul ci devin un scop al vietii este periculos. Trebuie sa ne gandim ca  din dorinta de a ne indeplini toate mofturile, poftele, concediile sau vacantele poate aparea acest pacat. Deci atata timp cat avem un trai asigurat, banii nu trebuie sa reprezinte nici un fel de ingrijorare pentru noi.

“Caci iubirea de bani este radacina tuturor relelor, si unii care au umblat dupa ea, au ratacit de la credinta si s-au strapuns singuri cu o multime de chinuri”(1 Timotei 6:10)

4. Desfranarea

Desfranarea reprezinta gandurile sau dorintele sexuale in exces care duc in mod inevitabil la dependenta si impulsivitate. Sexul in exces cat si orice fel de dependenta sexuala, adulterul, incestul, violul, curvia, preacurvia toate acestea constituie elementele pacatului numit desfranare.

5. Lacomia

Culmea lacomiei: sa mananci bataie si sa nu te saturi (Alexandru Gh Radu)

Este  usor sa ne dam seama cat de lacoma a devenit lumea in care traim numai uitandu-ne cate masini luxoase umplu parcarile si strazile, cate case cu etaje sunt in conditiile in care locuiesc 2 persoane in ele, cat de mari sunt cosurile de cumparaturi, pleci  sa cumperi o paine si te intorci cu un cos de cumparaturi, mancam de uitam sa ne mai oprim..

Lacomia manifesta o dorinta dezordonata de a avea, fara o reala necesitate si de multe ori este strans legata de iubirea de bani.

„Curvia sau orice altfel de necurăţie sau lăcomia de avere nici să nu fie pomenite între voi, aşa cum se cuvine unor sfinţi.“ (Efeseni 5:3)

6. Lenea

Lene este denumită înclinația unei persoane căreia nu-i place, care nu dorește, nu vrea să muncească, căreia îi place să stea fără să muncească, precum și faptul de a se complăcea în inactivitate.

“Lenea este sinucidere blanda”(Nicolae Iorga). Lenea ne impiedica de foarte multe in misiunea noastra crestina, in dedicarea noastra pentru Dumnezeu..stim ca timpul este foarte scurt si ca ar trebui sa facem cat mai multe pentru Dumnezeu si cu toate astea intram de multe ori intr-o stare de lene in acest mod pacatuind fara sa ne dam seama.

„În sârguinţă, fiţi fără preget. Fiţi plini de râvnă cu duhul. Slujiţi Domnului”.( Romani 12:11)

7. Mania

Mânia este o stare de iritare puternică, dar trecătoare, provocată de un fapt care contrariază, generând o stare agresivă.

Mania sau furia aduce orbirea ratiunii. Foarte multi puscariasi dupa ce ajung in spatele gratiilor recunosc: “In acel moment parca nici nu am fost eu”. Altii isi pierd familia, serviciul, prietenii, distrug relatii si ii ranesc pe ceilalti pentru simplul motiv ca nu-si pot controla aceste emotii atat de puternice, acest pacat acaparator.

“Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuieşte în sânul nebunilor.”(Ecleziastul 7:9)

“Cine este iute la mânie face prostii, şi omul plin de răutate se face urât.”(Proverbe 14 :17)

In fiecare dintre noi mai mult sau mai putin predomina unul din aceste pacate. Chiar daca pentru noi, din punct de vedere social sa zicem, un pacat este mult mai grav decat celalalt, in ochii lui Dumnezeu toate sunt la fel de grave.

Si acum sa vedem care este antidotul specific pentru fiecare  pacat in parte :

1. Smerenia

Smerenia este remediul nostru impotriva mandriei. A fi smerit inseamna a nu avea despre tine o parere mai inalta decat se cuvine. A fi smerit inseamna sa nu te scoti pe tine si ceea ce faci tu in relief si nici sa nu-i lasi pe altii sa faca asa ceva. Smerenia  inseamna supunerea prompta fata de poruncile lui Isus Hristos. Trebuie sa-ti cultivi o atitudine de smerenie si in momentul cand mandria te impiedica sa-L urmezi pe Dumnezeu sa te gandesti ca ai totul datorita doar Lui!

2. Iubirea si bunatatea

Iubirea este antidotul impotriva invidiei.

Inceteaza sa te mai uiti la capra vecinului. Comparatia distruge suflete. In viata te compari doar cu Isus si cu tine insuti. “Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.”(Matei 22 :39). Cum iti iubesti aproapele daca traiesti cu invidie fata de el?

3. Generozitatea/ Milostenia

Generozitatea si milostenia sunt virtutiile care combat iubirea de arginti. Sa oferi fara sa astepti inapoi. “ Fiecare sa dea dupa cum a hotarat in inima lui: nu cu parere de rau sau de sila, caci “pe cine da cu bucurie il iubeste Dumnezeu… In chipul acesta veti fi imbogatiti in toate privintele pentru orice darnicie, care, prin noi, va face sa se aduca multumiri lui Dumnezeu.”(2 Corinteni 7,11)

4. Infranarea/ Temperamentul

„Roada Duhului, dimpotriva este..infranarea poftelor”(Galateni 5:22,23)- trebuie sa ne infranam poftele trupesti, umbland carmuiti de Duhul Sfant.

Nu trebuie sa ne lasam prada ispitei si sa ne gandim ca trupul nostru este templul Domnului pe care trebuie sa-L cinstim. “Ferice de cel ce rabda ispita. Caci, dupa ce a fost gasit bun, va primi cununa vietii pe care a fagaduit-o Dumnezeu celor ce-L iubesc. “(Iacov 1 :12)

5. Cumpatarea/ Moderatia

Cumpatarea este antitodul impotriva lacomiei. Cumpatarea sau moderatia este acea simtire care ne indica masura care se cuvine fiecarei fapte, fiecarui cuvant si fiecarui gand. Cumpatarea nu inseamna abstinenta ci doar stapanire de sine si autocontrol.

“Cautati mai intai Imparatia cerurilor si toate celelalte se vor adauga voua” (Matei 6, 33).

6. Harnicia

Lenea este un pacat viclean. Ea ne tine departe de lucrarea la care suntem chemati. Trebuie sa ne facem si noi partea pentru a primi rasplata cereasca, sa fim cu ravna pentru Domnul, cu putere, cu sarguinta, pana obosim sa slujim Domnului !!!

“Cine lucreaza cu o mana lenesa saraceste, dar mana celor harnici imbogateste. “(Proverbe 10:4)

7. Rabdarea

Antitodul pentru manie este rabdarea si controlul de sine. Stiu ca este foarte greu acest lucru dar nu este imposibil. Merita sa invatam sa aplicam rabdarea si stapanirea de sine decat sa stricam relatii de familie de iubire, prietenii pentru o clipa de manie si lipsa de judecata. Aici puteti citi articolul  care trateaza doar tema maniei.

Dar sa nu uitam ca nici unul din aceste pacate nu se poate trata fara o viata de rugaciune, fara o viata de ascultare de Domnul, fara o viata de ascultare si implinire a Cuvantului lui Dumnezeu! Amin!

Cele 7 pacate si antidoturile lor was last modified: March 2nd, 2015 by Sa Crestem Impreuna

About the author:

Back to Top