Efectele negative ale carnii…mit sau adevar?

Efectele negative ale carnii…mit sau adevar?

Efectele negative ale carnii…mit sau adevar?

Comments Off

Se speculeaza foarte mult de efectele negative ale consumului de carne, sunt nenumarate discutii pe acest subiect cat si multe controverse intre vegetarieni/lacto-vegetarieni si cei ce consuma carne.

In primul rand tine de decizia fiecaruia in ceea ce priveste stilul de alimentatie deci trebuie sa ne respectam reciproc convingerile indiferent daca suntem vegetarieni sau consumatori de carne.

Alimentatia noastra este fie o chestiune de alegere, fie un stil alimentar mostenit din familie ceea ce nu inseamna ca este neaparat si sanatos.

Initial dieta recomandata omului a fost pur vegetariana: “Iata ca v-am dat orice iarba care face samanta(cereale si leguminoase) … si orice pom care are in el rod cu samanta(fructele): aceasta sa fie hrana voastra”(Genesa 1:29), „si sa mananci iarba de pe camp”(zarzavaturile si legumele).

Ulterior Dumnezeu i-a permis omului sa manance carne (in lipsa vegetatiei, dupa potop)  ceea ce a dus la unele teorii privind  longevitatea omului: si anume ca in numai 10 generatii longevitatea vietii omului a scazut de la 950 de ani(Noe) la 120 de ani(Avram).

Consumul de carne nu a fost dintotdeauna asa de ridicat: in Germania, de exemplu, în anul 1816, consumul de carne si de mezeluri, pe cap de locuitor, a fost de 13,7 kg; în 1900, de 47 kg; în 1975, de 83 kg; iar în 1993, de 95.5 kg.

Incepand cu  1950, oamenii de stiinta au observat ca, in acelasi timp cu cresterea consumului de produse de origine animala, creste si frecventa aterosclerozei, a neoplaziilor, a accidentelor vasculare cerebrale, a diabetului si a altor boli cronice si degenerative.

In  1970, nutritionistii din Statele Unite au început sa recomande reducerea numarului de alimente de origine animala ceea ce a dus la un numeroase proteste din partea industriei alimentare. Industria alimentara are doar interes financiar nicidecum sanatatea populatiei. Acesta este si motivul pentru care se cheltuie miliarde in reclame.

Carnea este o sursa importanta de proteine. Acesta este unul dintre motivele pe care consumatorii de carne il afirma. Dar poate ca ei nu stiu ca prin fierbere sau prajire jumatatea din proteine se degradeaza, fiind inutilizabile pentru organism.

Dr Robert Morse scrie ca e mult mai complicat pentru organism sa descompuna, prin hidroliza, proteinele din carne in aminoacizi simpli, decat sa consume vegetalele, care sunt structuri de aminoacizi de baza, extrem de usor de descompus si digerat.

Mai mult,consumul de proteine provenind din alimentatia cu  carne provoaca cantitati mari de uree in ficat si acid uric in sange ceea ce duce la:
- cresterea riscului leziunilor vasculare atat la rinichi cat si la arterele coronare si ale membrelor inferioare.
- efort suplimentar din partea rinichiului si creste riscul calculozei urice si al gutei.

Proteinele de origine animala au un efect abraziv asupra mucoaselor organismului, ajungandu-se, in cazul consumului frecvent de carne, la acumulari excesive de mucozitati in tesuturile si cavitatile din organism.

Totalul de proteine necesar pe zi este de 0.75 g/kg corp (o persoana de 70kg=52.5 g proteine). Pentru eliminarea surplusului de proteine corpul depune un mare efort iar acest proces demineralizeaza organismul (scade calciul din muschi si oase) fapt care produce osteoporoza,spasmofilie, calculi in diferite organe.

Eschimosii, datorita conditiilor polare consuma 250-400 g /zi si desi au o viata activa ei inregistreaza cea mai mare rata de osteoporoza din lume. Comparativ, in populatia africana Bantu  consumul este de 47g/zi dar nu se cunoaste osteoporoza.

Consumam lapte si produse lactate cat mai degresate dar in schimb consumam carne care este o sursa sigura de colesterol si grasimi saturate care infunda vasele de sange. Acest lucru este responsabil de aparitia atacurilor cerebrale, a paraliziei, infarctelor si a osteoporozei.

De exemplu carnea de vita are 22-30% grasime, carnea de porc ajunge la 32% grasime, mielul aprox 20% grasime, salamul de Sibiu 43% grasime…dar in schimb consumam lapte de 1.5% grasime.

Mai mult principalul factor declansator al diabetului nu este zaharul ci grasimile! Dr James Anderson de la universitatea Kentucky, a demonstrat ca o alimentatie cu 65% grasime declaseaza in numai doua saptamani diabetul. In schimb o alimentatie redusa in grasimi (10%), chiar cu aport excesiv de zahar (1/2 kg pe zi) n-a reusit nici in 11 zile sa provoace diabetul. Nu este de mirare ca in ultimii 50 de ani diabetul a crescut exploziv: cu 900%!

De asemenea grasimea animala creste riscul aparitiei cancerelor. Un surplus de numai 7.5 kg grasime la greutatea corporala mareste riscul cancerului mamar cu 37%.

Dr Calin Marginean afirma ca 90% dintre produsele de origine animala putrezesc in intestinul gros. Iar substantele degajate in acest proces (cadaverina, histamina, etc.) irită peretii intestinului gros si duc, in timp, la cancer de colon.

Carnea nu contine deloc fibre ceea ce genereaza constipatia (care este una din principalele cauze ale aparitiei cancerului). Durata in care se evacuează materiile fecale este de 8-16 ore în cazul vegetarienilor si de pana la 120 de ore in cazul unor consumatori de carne.

Dr Calin Marginean afirma ca mancatul carnii nu numai ca nu aduce niciun aport de antioxidanti, ci dimpotriva, consuma din antioxidantii corpului, ducand la oxidarea si imbatranirea organismului.

Cat si ca histamina prezenta in carne e responsabila de aparitia eczemelor, a ulcerului, astmului bronsic si a cancerului. Pielea, sangele, intestinele, carnea de porc, de sardine, de ton au continutul cel mai mare de histamina.

Carnea contine deseuri: ierbicide si pesticide provenite din furaje, microbi, medicamente (vaccine si antibiotice).

Carnea contine substante de stres ( hormonii  “de fuga sau lupta “) sintetizate de animal ca urmare a spaimei din momentul taierii: adrenalina si noradrenalina.

Carnea contine bacterii  provenind din descompunerea tesuturilor, care incepe imediat dupa moartea animalului.

Carnea contine toxine provenite din descompunerea proteinelor care intra in putrefactie imediat dupa ce viata inceteaza.

Robert Morse spune ca atat carnea, cat si toate produsele derivate din ea inflameaza si irita organele sexuale. O consecința a consumului de carne este aparitia prostatitei, o afectiune a prostatei.

Spunem ca avem mai multa energie consumand carne decat legume. De ce?

Robert Morse scrie ca este vorba despre o falsa senzatie de energie, care dispare la fel de repede cum apare. Aceasta se datoreaza absorbtiei in organism a adrenalinei secretate in corpul animalelor, atunci cand traiesc groaza mortii cat si  hormonilor de crestere injectati in animale, cu scopul stimularii cat mai rapide a cresterii lor. Acestia actioneaza asupra sistemului nervos ca si consumul de cafea. Energia organismului de a digera carnea este foarte mare ceea ce duce la moleseala nicidecum energie.

Alte cateva efecte al consumului de carne afirmate de Dr. Robert Morse :

  •  scaderea nivelului de crom (necesar în afectiunile legate de transferul de insulina);
  •  scaderea nivelului de zinc (necesar in producerea insulinei si a energiei);
  •  lezarea tesuturilor hepatice, pancreatice si renale;
  •  scaderea nivelului de calciu si a absorbtiei si utilizarii calciului;
  •  cresterea nivelului de sodiu (ceea ce va produce anemie);
  •  cresterea nivelului de azot si de fosfor (ceea ce va spori acidoza);
  •  ameteli, tulburari de echilibru si stari spastice datorate scaderii nivelului de mangan;
  •  consumul de carne duce la cresterea tensiunii arteriale, prin retentie de apa si coagularea lipidelor;
  •  consumul de carne asociat cu aportul suplimentar de vitamina C intensifica asimilarea fierului, conducand astfel la cresterea toxicitații fierului;
  •  consumul de carne este recunoscut a fi cauza principală care conduce în mod direct la degradarea danturii.

Acestea sunt doar efecte asupra sanatatii dar din pacate cu un impact si asupra mediului inconjurator: dejectiile de la ferme, netratate corespunzator polueaza solul, apa si aerul. Atunci cand sunt puse in straturi succesive pe sol, ajung sa se infiltreze pana si in stratul de panză freatica. In multe sate din Romania, apa provenita din stratul de panză freatica este toxica, tocmai datorita deseurilor de la animale.

Asa cum am scris la inceputul articolul este decizia fiecaruia in ce priveste alimentatia. Insa sa avem in vedere consecintele enumarate mai sus in cazul consumului de carne..si nu sunt deloc putine!

Aici este un filmulet pentru a-ti face o idee prin ce trec animalele pana cand ajung frumos ambalate, pe rafturi.

Atentie: contine imagini socante!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efectele negative ale carnii…mit sau adevar? was last modified: March 2nd, 2015 by Sa Crestem Impreuna

About the author:

Back to Top