Renunta sa mai fii o victima si asuma-ti responsabilitatea!

Renunta sa mai fii o victima si asuma-ti responsabilitatea!

Renunta sa mai fii o victima si asuma-ti responsabilitatea!

Comments Off

Tu ce alegi sa fii: victima sau „responsabilitatea”?

In urma unor statistici facute de psihologii penitenciarelor, 95% dintre detinuti afirma ca sunt nevinovati! Toti, mai mult sau mai putin, mai rar sau mai des, suntem victime in viata..sau doar pozam pe victime..Insa victimizarea nu trebuie sa fie modul nostru de a ne trai viata.
Si haideti sa vedem care sunt caracteristicile unei victime si in cate din situatiile urmatoare ne regasim  :)

1. Victima crede ca situatia lui e mai “speciala” si problema lui mai “aparte”. De ce ?

a. asa se delimiteaza de ceilalti care poate au gasit solutii la probleme asemanatoare
b. daca nu reuseste sa rezolve sa poata spune : “Vezi ca la mine este ceva special ?la tine este usor dar la mine este greu”

2. Victima generalizeaza- (ex: Asa mi se intampla mereu cand am incredere)

3. Victima se simte bine in zona ei de confort. (asa s-a obisnuit, asa ii este bine, propune-i sa faca un efort minim de a schimba ceva..ups..deja apare o problema: ma scoti din confortul meu!!)

4. Victima isi da cu parerea cu privire la problema altora  dar la problema ei nu mai are nici o parere, ci doar scuze.

5. Victima = “suma lucrurilor care mi se intampla ” (pur si simplu mi s-au intamplat prea multe !)

6. Victima se inconjoara de victime (vai ce bine cand eu iti mai spun o problema si tu mie..si poate mai vorbim si de problema lui   X si Y)

De ce apare starea de victimizare ? Iata cateva motive :

  •  Este mai usor sa spui ca nu esti vinovat de un esec decat sa-ti asumi responsabilitatea.
  • Nu trebuie sa schimbi nimic pentru ca .. nu este vina ta.
  • Primesti atentie chiar daca poate este mila…si nu atentia pe care de fapt ti-ai fi dorit-o
  • Manipulezi mai usor pe ceilalti prin sentimentul de vina si alte emotii.(din cauza ta…)

Din pacate victima este atât de obişnuită să i se întâmple lucruri negative, încât nu poate crede că i se pot întâmpla şi lucruri bune. Dar mai rau de atat este faptul ca se obisnuieste sa traiasca asa si acesta devine modul ei  firesc de viata..

Key Arthur-o asistenta medicala- povestea ca intr-o zi a intalnit un cersetor pe strazile vechiului Ierusalim. Pantalonii sai erau ridicati astfel incat se putea vedea o rana infectata. Ea a spus : “Fiind asistenta medicala, vederea ranii m-a facut sa ma opresc. Am vrut sa ma aplec si sa acopar rana. Trebuia ingrijita de cineva! Dar un prieten m-a prins de umar si m-a impins mai departe. Eram doar un simplu turist si nu cunosteam amanunte. Prietenul meu mi-a spus mai tarziu ca acel om nu voia sa se vindece. Si aceasta deoarece isi castiga existenta de pe urma acelei rani. Trista am aruncat o ultima privire acelui om care era mult mai putin decat ar fi putut fi.”

Din pacate multe persoane se folosesc de circumstantele in care se gasesc, folosindu-le ca scuze, in loc sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile lor si sa nu mai considere ca toate se intampla”pur si simplu” ramanand in continuare pioni pe o tabla de sah..

“Vrei sa te faci sanatos ? “(Ioan 5 :6)- aceasta este intrebarea care o pune Isus unui om bolnav care  statea pe malul scaldatoarei Betesda de 38 de ani (perioada suficienta ca acea problema sa-i fi devenit si modul de viata) Ai zice :cine n-ar vrea? Isus i-a spus sa se ridice si sa umble, acest fapt implicand asumarea de noi  responsabilitati!

Daca azi te-ar intreba si pe tine Isus : “Vrei sa te vindeci emotional, fizic si spiritual ?”ce I-ai raspunde? Nu asta este ceea ce ne intreaba mereu? El vrea sa ne vindece…noi vrem?

Cum am spus si mai sus este mai usor sa spui ca nu esti vinovat si sa transferi vinovatia/responsabilitatea catre altcineva atunci cand ceva nu merge bine sau cand trebuie sa te confrunti cu adevarul..asa se intampla si in acest exemplu cu Adam. Cand Dumnezeu l-a intrebat “Cine ti-a spus ca esti gol? Nu cumva ai mancat din pomul  din care iti poruncisem sa nu mananci ?”(Geneza 3 :11) el i-a rapuns: “Femeia pe care mi-ai dat-o ca sa fie langa mine, ea mi-a dat din pom si am mancat “(Geneza 3 :12). Adam imediat a gasit sa dea vina pe cineva: pe Eva si chiar mai mult si pe Dumnezeu! pentru ca El i-a dat-o.

Si in cazul Evei la fel : “Şi Domnul Dumnezeu a zis femeii: “Ce ai făcut?” Femeia a răspuns: “Şarpele m-a amăgit şi am mâncat din pom.”(Geneza 3:13)

Nu e mai corect sa fim sinceri, corecti. “Este doar vina mea, imi asum responsabilitatea pentru actiunile mele, pentru defectele mele, recunosc daca gresesc si vreau sa ma corectez si sa invat din greselile pe care le-am facut”- Aceasta este o atitudine corecta in care iti asumi responsabilitatea si renunti sa mai fi o victima.

Asa cum si David prin  „Împotriva Ta, numai împotriva Ta, am păcătuit şi am făcut ce este rău înaintea Ta”(Psalmi 51:4)  isi recunoaste pacatul si greseala pe care a facut-o [(eu)pacatuit,(eu)am facut] si isi asuma responsabilitatile pentru toate faptele.

„Caci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.” ( 2 Corinteni 5:10)- asa ca la judecata nu vom mai avea nici o scuza si nici nu va merge sa mai dam vina pe altii.

Dumnezeu ne-a dat puterea de alegere, Duhul Sau ne indeamna sa facem binele si ne da puterea de a-l infaptui. Ne ramane doar sa vrem si noi acest lucru. Marturisirea pacatelor si greselilor noastre, cat si decizia de a ne schimba ne aduce iertarea prin puterea lui Dumnezeu. Cum putem cere iertare lui Dumnezeu pentru greselile noastre daca noi nici macar nu vrem sa fim responsabili pentru ele?

Mediul ne influenţează comportamentul. Deciziile ni-l determină.

Vom fi judecati pe baza deciziilor noastre, nu ale altora! Apelul adresat de Moise lui Israel în urmă cu mai multe milenii este valabil şi pentru noi, cei de astăzi: „Iau azi cerul şi pământul martori împotriva voastră că ţi-am pus înainte viaţa şi moartea, binecuvântarea şi blestemul. Alege viaţa, ca să trăieşti, tu şi sămânţa ta” (Deut. 30:19).

 Iata cateva versete care sa te faca sa intelegi mai bine ca Dumnezeu vrea sa-ti asumi responsabilitatea:

”Aşa că fiecare din noi are să dea socoteală despre sine însuşi lui Dumnezeu.”(Romani 14:12)

”Căci fiecare îşi va purta sarcina lui însuşi.”(Galateni 6:5)

”Vă spun că, în ziua judecăţii, oamenii vor da socoteală de orice cuvânt nefolositor pe care-l vor fi rostit”.(Matei 12:36)

”Sufletul care păcătuieşte, acela va muri. Fiul nu va purta nelegiuirea tatălui său, şi tatăl nu va purta nelegiuirea fiului său! Neprihănirea celui neprihănit va fi peste el, şi răutatea celui rău va fi peste el.”(Ezechiel 18:20)

Renunta sa mai fii o victima si asuma-ti responsabilitatea! was last modified: March 2nd, 2015 by Sa Crestem Impreuna

About the author:

Back to Top